Новини  |  Публікації  |  Фото  |    |  
RSS  |  PDA Версія  |  Архiв  |  |  
4POST НОВИНИ Незалежне Iнтернет-видання

Гальмо для Мазепи



21 квiтня 2009, 14:53
Юрій КОРОГОДСЬКИЙ


Написати коментар 6
Версія для друку 

У червні столицею України стане Полтава. Ненадовго, щоправда, але все ж. Святкуватимуть 300-річчя Полтавської битви. Раніше указом Президента було заплановано спорудження у Полтаві пам'ятника гетьману Мазепі. Чому в Полтаві, до якої гетьман не мав прямого стосунку? Можливо як противагу редутам Петра Першого? Втім, залишимо це питання на літо.

І от днями стало відомо, що спорудження пам’ятника відкладається з травня на серпень. Тобто, полтавчани побачать оновленого Мазепу якраз напередодні Дня незалежності. Щось у цьому, безумовно, є. Так само, як Мазепа став ура-патріотом, лише коли відчув, що земля горить під ногами, так і українські комуністи 24 серпня 1991 року стали патріотами, коли Союзу вже майже не було.

«Зведення пам'ятника в травні, – каже мер Полтави Андрій Матковський, – може стати приводом для початку другої Полтавської битви. Сюди можуть приїхати радикально налаштовані росіяни, українці або хтось ще».

Влада Полтави намагається уникнути політичних конфліктів, і тому спорудження мазепинського монументу відклали.

Звісно, встановлення пам'ятника у червні, тобто напередодні російських святкувань Полтавської перемоги можна було розглядати як політичну акцію. Але яким чином така поступливість з українського боку, така політкоректність зарадить ідеологічному протистоянню з Москвою?

Якщо у Полтаві думають, що росіяни оцінять цей миролюбний крок, спрямований на уникнення конфліктів під час ювілею, то виходить, що там погано знають російську сторону. Там все одно вважають, що Мазепа зрадив Російську державу. Вважають і будуть так вважати, незважаючи на будь-які поступки з українського боку.

«Радикально налаштовані росіяни чи хтось ще» можуть у будь-якому разі приїхати до міста. Привід все одно важливий, бо перемога над шведами у 1709 році зробила Росію імперією.

До Полтавської битви Російська держава була невідомо ким на далекому, маловідомому для цивілізованих країн сході Європи. Після Полтави ситуація повністю змінилася, так само як після 1945 року СРСР наче вдруге народився.

Тому сподіватися на м'яке святкування ювілею не доводиться. Навпаки, вже зараз слід очікувати можливих провокацій. Принаймні, російська преса вже почала «артилерійську підготовку» щодо 300-річчя полтавської перемоги, і в кожній публікації, в кожній статті йдеться про «гетьмана-перебіжчика», «зрадника Мазепу», «націоналіста Ющенка». Якщо зачитатися такими статтями, то подумаєш, що саме Ющенко нещодавно перейшов на бік Карла XII, і в червні цього року Путін за допомогою Північно-Кавказького військового округу виправить цю ситуацію.

От ми дивуємося, що в січні Кремль зробив звичкою перекривати газ. Але ж, якщо звернути увагу, то росіяни не думають, до яких наслідків це може призвести. От захотіли вони так зробити – і зробили.

А у нас?

Запланували побудувати пам'ятник Мазепі, людині до якої можна по-різному ставитися, але важко сперечатися з її внеском у розвиток нації. Запланували, але в той же час думаємо, що з цього приводу скаже Росія?

Та ще й вигадуємо причини, що мовляв не встигли все підготувати. До травня не встигли, а от після святкувань 300-річчя битви якраз встигнемо.

Таке враження, що пам'ятник Мазепі планують побудувати у Севастополі.

Йдеться про Полтаву, колиску літературної української мови. Місто далеке від історичної Росії в будь-якому сенсі цього слова. Місто, яке так здивувало радників Януковича та зробило свій внесок у перемогу Ющенка у 2004 році. Тож чому треба так вибачатися, так сумніватися у власній юрисдикції та моральних правах?

Бандерра 06.05.2009, 19:17
Предлагаю радикально настроеному автору лично поучаствовать в драке с радикально настроенными россиянами
що з цього приводу скаже Росія 03.05.2009, 11:21
в урочищі Сандармох (Карелія) енкаведистський кат капітан Матвєєв протягом восьми дi6 з 27 жовтня по 4 листопада 1937 року власноручно розстріляв 1111 соловецьких полiтв'язнiв із яких третина були українці, в тому числа Лесь Курбас, батько i сини Крушельницькi, брат Михайла Грушевськоro професор Сергiй Грушевський, Микола Зеров, Валеріан Підмогильний, Микола Куліш, Валерій Поліщук та сотні і сотні інших.
Іванович 22.04.2009, 03:09
У Полтаві треба спорудити комплекс "Нездійснена мрія Мазепи" ( до комплексу входитимуть постаті Мазепи, Петра і Карла), а от скульптурне вирішення - то справа фахівців. Моя ідея. А сваритися з Росією не треба.
Переглянути всі 6      Написати коментар

ПОПУЛЯРНІ
ОСТАННІ НОВИНИ
ПОГЛЯД
ФОТОРЕПОРТАЖІ
ОБГОВОРЕННЯ

E-mail редакції:
© 2007-2012, 4post.com.ua
Передрук матеріалів тільки за умови посилання на 4post.com.ua. Передрук, копіювання чи відтворення в будь-якому вигляді інформації, що містить посилання на агентство УНІАН, заборонено. медмагазин ortop.ua - ваш надежный помощник в заботе о здоровье. В нашем ассортименте представлена самая современная и эффективная медтехника. От товары для реабилитации до специализированных средств для пожилых людей. Имеется большой ассортимент ортопедическая обувь и ортопедические стельки высочайшего качества, а также иные ортопедические товары на все случаи жизни.