Новини  |  Публікації  |  Фото  |    |  
RSS  |  PDA Версія  |  Архiв  |  |  
4POST НОВИНИ Незалежне Iнтернет-видання

Врятувати економіку – загубити державу?



23 квiтня 2010, 14:40
Данило МОКРИК


Написати коментар 22
Версія для друку 

Зміст флотсько-газових домовленостей між Януковичем та Мєдвєдєвим сам по собі – ще не найгірший. Найгірше те, що його можна виправдовувати.

Звичайно, «не найгірший» зовсім не означає «хороший».

Нічого хорошого у тому, щоб закріпити присутність флоту РФ у Севастополі іще на 25 додаткових років, немає і бути не може.

Український і російський народи, безумовно, дружити повинні, але палець в рот діючій російській владі класти просто нерозумно. Янукович у Харкові тим часом виявив повну готовність покласти в кремлівську пащу хоч Крим, хоч власну голову.

Це вже не кажучи про те, що продовження оренди севастопольської території – це, як мінімум, загравання з Конституцією, а як максимум – чергове її грубе порушення. Причому з боку її ж так званого «гаранта».

Тепер це вже можна стверджувати, не зважаючи на будь-які рішення Конституційного Суду. З того моменту, як КС визнав конституційним коаліцієтворення з «тушок», посилаючись на регламент Верховної Ради (!), його авторитет опустився нижче ватерлінії.

Відтак і підтвердження конституційними суддями того, що зміст харківської угоди знаходиться у повній гармонії з буквою і духом Конституції, можна вважати їхньою приватною справою, нехай і з правовими наслідками.

Але все це, повторимося, іще півбіди.

Біда ж у тому, що на сьогодні будь-хто може цілком обґрунтовано захищати подібні дії Януковича, в тому числі – й грубі порушення найвищих правових норм, посилаючись на катастрофічне становище української економіки.

Точно так само, як це відбулося при «тушкуванні» більшості в парламенті.

Тоді небезпідставно вважалося, що навіть у тому випадку, якщо коаліція створена неконституційним шляхом, на це краще закрити очі, адже державі вкрай необхідна діюча влада, яка почне проводити хоч якусь антикризову політику. Цю думку, очевидно, поділили і представники ЄС (жодного, бодай тихенького зауваження Києву при явному порушенні Основного Закону!), і судді КС.

Тепер так само небезпідставно можна говорити, що Янукович мусів «пожертвувати» своїм найбільшим козирем у переговорах із Росією задля того, щоб зекономити для бюджету 40 «газових» мільярдів і врятувати таким чином українську економіку, яка все ще знаходиться на межі зриву у провалля.

Все це – дійсно правда, принаймні часткова. Особливо з огляду на те, що

«газове» навантаження на бюджет переважна більшість українців відчула б на власній шкірі набагато сильніше, ніж присутність російського флоту у Криму.

А Янукович же обіцяв, що Україна буде для людей, чи не так? Ну забув він при цьому пояснити, що доведеться віддавати її Росії і порушувати Конституцію – але ж це так, нюанси.

Якраз в цьому і полягає чи не найбільша сучасна проблема української політики: будь-який крок влади, який за нормальних обставин був би просто неприпустимим, можна виправдати тим, що обставини – ненормальні. Посилатися на інтереси держави, вимоги часу і ситуації, і під прикриттям цього посилання робити і порушувати, фактично, що завгодно.

В тому, що нинішня влада має таку майже безпрограшну «відмазку», безумовно, великою мірою винні її попередники. Хіба не вони замість того, щоб працювати, з’ясовували, хто в їхній політичній пісочниці головніший – а коли завітала криза, то просто не знали, що з нею робити? По суті, так і утворилося для Януковича і компанії становище, за якого можна комфортно вести свої ігри з благородним виразом обличчя.

Якщо так піде й далі, то у той прекрасний день, коли нова влада врешті встановить в Україні політичну стабільність і підніме з колін економіку, особливості формування парламентської більшості і вічна присутність росіян в Севастополі можуть виявитися для нашої держави найменшими проблемами. Бо не буде вже ні Конституції, ні опозиції, ані порядного шматка незалежності.

І, що головне, навіть тоді, того далекого сонячного дня, коли Януковича і друзів спитають «Що ж це ви зробили ж державою?», вони зможуть відповісти «А що ми мали робити? Ми рятували економіку!». А нам таки доведеться визнати, що своя рація у цих словах є.

Bruce 14.09.2012, 01:00
That really captures the sipirt of it. Thanks for posting.
Крымчанин 22.01.2011, 09:12
"Якщо так піде й далі, то у той прекрасний день, коли нова влада врешті встановить в Україні політичну стабільність і підніме з колін економіку, особливості формування парламентської більшості і вічна присутність росіян в Севастополі можуть виявитися для нашої держави найменшими проблемами. Бо не буде вже ні Конституції, ні опозиції, ані порядного шматка незалежності."
Да вы не волнуйтесь, Солнце гораздо раньше погаснет, чем влада наведет стабильность и поднимет экономику.
Особенно радует "вічна присутність росіян в Севастополи" Да выгнать давно надо всех москалей с Украины! Все 20 миллионов!!! Чтобы не мешали портреты Бандеры носить...
N_slav 01.06.2010, 18:13
Да уж, в стране прямо-таки "РАЗРУХА И НИЩЕТА", только на окраине г. Харькова дорогу нельзя перейти из-за машин "бедняков" и все газоны забиты около домов автомобилями, потому что в предусмотренных для этих целей карманах они не помещаются. Просто ныть все привыкли. При советской власти на весь четырех-подъездный дом было с десяток машин и два сорта колбасы в магазине, и то не всегда - и все были счастливы, богаты и довольны. А сейчас от зависти друг к другу лопаются: у меня Хонда, а у соседа Мерседес, боже, какой-же я бедный и несчастный!!!!!! Спасите!!!!

ПОПУЛЯРНІ
ОСТАННІ НОВИНИ
ПОГЛЯД
ФОТОРЕПОРТАЖІ
ОБГОВОРЕННЯ

E-mail редакції:
© 2007-2012, 4post.com.ua
Передрук матеріалів тільки за умови посилання на 4post.com.ua. Передрук, копіювання чи відтворення в будь-якому вигляді інформації, що містить посилання на агентство УНІАН, заборонено. медмагазин ortop.ua - ваш надежный помощник в заботе о здоровье. В нашем ассортименте представлена самая современная и эффективная медтехника. От товары для реабилитации до специализированных средств для пожилых людей. Имеется большой ассортимент ортопедическая обувь и ортопедические стельки высочайшего качества, а также иные ортопедические товары на все случаи жизни.